Гневът на родителите – инструкции за употреба

Децата могат да дразнят и да вбесяват. Ние полагаме усилия да запазим търпение и да ги разберем, но има моменти , в които неизбежно парата под налягане експлоадира. Когато загубим самообладание, ние се държим така сякаш сме изгубили здравия си разум. Крещим, обиждаме и нападаме хлапетата, а щом фойерверките приключат се чувстваме виновни и се заричаме никога повече да не позволим това представление да се повтори отново.

Гневът е хроничен проблем – може да познаваме неговата природа, но не можем да предотвратим появата му. Гневът възниква закономерно в определени ситуации и въпреки, че може да не трае дълго, докато се вихри, изглежда вечен. Нерядко детето, за да се защити от родителския гняв, хвърля най-силното обвинение „Ти не ме обичаш! „.  „Разбира се, че те обичам!“ – изкрещява родителя толкова гневно, че опровергава цялото твърдение.

Родителите не изпитват любов, когато са ядосани и само родители, които са си позволили да не обичат децата си, когато са ядосани, могат да отговорят на това детско обвинение спокойно, без да се защитават – „ Сега не е момента да говорим за любов, сега говорим за това, което ме е ядосало“.

Всъщност, родителският гняв има определено място във възпитанието на детето. Той е вид обратна връзка, която детето получава относно своите действия и поведения и показва границите на позволено и непозволено. Ако в определен момент родителите не се ядосат, детето може да остане с впечатлението, че те са безразлични към него или поведението, което е показало е толерирано. Ако сме истински загрижени и приемаме с отговорност ролята си на родители, ние не можем да сдържим гнева си напълно. Това не означава, че децата могат да понасят реки от гняв. Това означава, че те могат да понесат и разберат гнева, който им казва „ Търпението ми си има граници“.

Има три стъпки за оцеляване в напрегнати ситуации, свързани с деца, гняв и родители:

  1. Идентифицирайте и заявете ясно емоциите си като ги назовете: „Аз съм ядосана“. Това ще предупреди онзи, срещу който е насочен гнева ви, и ще му даде възможност да промени поведението си или да се пази.
  2. Изразете гнева си още по-ясно „Аз съм много ядосана! Направо съм бясна!“. Понякога само декларирането на нашите чувства, без допълнителни обяснения е достатъчно, за да накара детето да спре да се държи зле.
  3. Обяснете причината за гнева си и онова, което ви се иска да направите в този момент „Когато видя всички тези разхвърляни вещи по пода, така се ядосвам, че ми идва да отворя прозореца и да изхвърля цялата тази неразбория насред улицата“.

Жокер: Гневът трябва да се изразява по начин, който носи известно облекчение за родителя, известна информация за детето и никакви вредни странични ефекти и за двете страни. Като родители, ние трябва:

  • Да приемем факта, че понякога ще се ядосваме на децата си.
  • Ние имаме право да изпитваме гняв, без да се срамуваме и да се чувстваме виновни.
  • Ние имаме право да изразим това, което чувстваме, стига да не бъдем заплаха за някого.

Запази час сега

0888 39 00 13