Защо децата лъжат? Политика спрямо лъжите.

Когато децата лъжат, родителите се вбесяват, особено когато лъжата е нескопосана, а лъжецът не го бива за това. Влудяващо е да слушаш как детето ти упорито настоява, че не е пипало боята или не е изяло шоколада, когато доказателствата за това са навсякъде по лицето и дрехите му.

Защо децата лъжат?

Най-често децата лъжат с цел самозащита, защото се страхуват от реакцията на родителите си, страхуват се от порицания и наказания. Когато белята е сторена, играчката е счупена, дрехата е изцапана, слабата оценка е факт или приятелчето от училище е набито, малкият хитрец може да съчини невероятен сценарий, достоен за Оскар, само и само да отърве кожата ако може. Зрялата родителска реакция изисква разбиране, че понякога играчките се чупят, дрехите се цапат, а зад саморазправата, макар категорично да не е средство за разрешаване на проблемите, вероятно стои здрава и стабилна провокация.

Безмислено е и да питате „Днес беше ли на училище?“, след като вече са ви се обадили, че дъщеря ви е отсъствала. За предпочитане е да кажете „Казаха ми, че днес не си била на училище, да поговорим за това?“

Понякога децата лъжат, защото не им е позволено да кажат истината, особено когато тя е свързана с „лоши“ чувства.

Петгодишният  Мартин влетява в стаята и изкрящава на майка си: „Мразя татко!“. Ужасена, майка му отвръща: „Какво? Каква каза ти току що? Слушай момченце, в този дом никой никого не мрази, ясно ли е! Той прави толкова много неща за теб! Ти си един неблагодарник!“…..и напердашва хлапето. Понеже не иска повече да му се карат и да го бият, Мартин запява друга песен: „Аз всъщност не мразя татко, аз го обичам!“….и доволната майка го прегръща и го целува. Какво научава Мартин – да казваш истината е опасно, когато си искрен те наказват, когато лъжеш те обичат.

Ако искаме да научим децата си да бъдат честни, трябва да сме готови да чуем и някои не чак толкова приятни неща. Не бива да ги принуждаваме да лъжат за своите чувства, били те добри, лоши или амбивалентни.

Жокер: Не задавайте въпроси, чийто отговори вече знаете и не създавайте ситуации, в които да му се налага да лъже.

Запази час сега

0888 39 00 13